این محتوا راهنمایی ساده برای آشنایی با لایسنس سیسکو ارائه می دهد و می‌توانید از این راهنمای ساده و قابل دنبال کردن استفاده کنید تا بتوانید مشکلات مربوط به لایسنس‌های سنتی (بر اساس PAK)  یا مدیریت لایسنس‌های اسمارت در Smart Software Manager  را رفع کنید. اگر موفق به یافتن راه‌حل مورد نظر خود نشدید یا به پشتیبانی بیشتری نیاز داشتید، می‌توانید از تیم متخصص شرکت مهندسی افق داده‌ها ایرانیان کمک بگیرید.

تعریف لایسنس سیسکو

لایسنس سیسکو نوعی مجوز نرم‌افزاری است که به کاربران امکان می‌دهد از امکانات و قابلیت‌های محصولات سیسکو استفاده کنند. بسته به نوع و نیازهای شبکه شما، لایسنس‌های مختلفی وجود دارند که می‌توانند دسترسی شما را به ویژگی‌های پیشرفته فراهم کنند. همچنین لایسنس‌های سیسکو طیف گسترده‌ای از محصولات، از جمله روترها، سوئیچ‌ها، نرم‌افزارهای امنیتی و ابزارهای مدیریت شبکه را پوشش می‌دهند و به سازمان‌ها این امکان را می‌دهند تا با بهره‌مندی از فناوری‌های پیشرفته سیسکو، شبکه‌های خود را به شکل بهینه‌تری مدیریت کنند.

اهمیت لایسنس سیسکو در شبکه‌های سازمانی

لایسنس سیسکو برای شبکه‌های سازمانی اهمیت زیادی دارند چون امکانات پیشرفته، امنیت بیشتر و پشتیبانی فنی بهتری را فراهم می‌کند. این لایسنس‌ها باعث می شوند تجهیزات شبکه مثل روترها و سوئیچ‌ها به صورت بهینه‌تر کار کنند، بروزرسانی‌های امنیتی را دریافت کنند و قابلیت‌هایی مثل مدیریت پهنای باند، فایروال و VPN را داشته باشند. در واقع استفاده از لایسنس سیسکو برای شرکت‌ها و سازمان‌ها از نظر امنیت، مقیاس‌پذیری، مدیریت و هزینه‌ها مزایای بسیاری دارد و برای بهره‌وری بهینه از تجهیزات شبکه‌ای سیسکو ضروری است. به‌طور خلاصه، لایسنس سیسکو کارایی، امنیت و قابلیت اطمینان شبکه‌های سازمانی را به میزان قابل‌توجهی افزایش می دهد.

انواع لایسنس‌های سیسکو

لایسنس سیسکو از نظر نحوه مدیریت و فعال‌سازی به دو نوع کلاسیک (سنتی) و اسمارت تقسیم می‌شود:

لایسنس کلاسیک سیسکو (لایسنس سنتی)

این نوع لایسنس قدیمی‌تر در سیسکو است. لایسنس‌های کلاسیک برای فعال‌سازی به یک کلید مجوز محصول (PAK) نیاز دارند و بین دستگاه‌ها قابل انتقال نیستند. به این نوع لایسنس، "لایسنس سنتی" نیز گفته می‌شود.

امروزه مدل لایسنس سنتی به عنوان یک روش قدیمی و منسوخ شده در نظر گرفته می‌شود، زیرا آخرین نسخه‌ای که می‌توان با آن استفاده کرد، در وضعیت پایان پشتیبانی قرار دارد.

لایسنس اسمارت سیسکو

برای بهبود مدیریت و حسابرسی لایسنس‌ها، لایسنس اسمارت (Smart Licensing) توسعه داده شد.

لایسنس اسمارت سیسکو نوع جدیدتری از لایسنس در سیسکو است که به شما امکان می‌دهد یک مخزن لایسنس را به صورت مرکزی مدیریت کنید. لایسنس‌های اسمارت به یک شماره سریال خاص یا PAK  وابسته نیستند. شما می‌توانید لایسنس اسمارت را از طریق یک پورتال مرکزی که همیشه به‌روز است، مدیریت کنید.

مدل اسمارت لایسنس انعطاف‌پذیر است، زیرا لایسنس‌ها به سخت‌افزار خاصی قفل نمی‌شوند و انتقال لایسنس از یک دستگاه به دستگاه دیگر ساده‌تر است. این لایسنس سیستم مخزن لایسنس‌ها را ایجاد کرده، به این صورت که اگر دستگاهی در سازمان نیاز به لایسنس داشته باشد، می‌تواند درخواست داده و آن را مصرف کند. لایسنس‌ها می‌توانند در مخازن مجازی تقسیم شوند و از یک پورتال مرکزی که همیشه به‌روز است، مدیریت شوند.

همچنین لایسنس‌ها می‌توانند از نوع دائمی یا مدت‌دار باشند.

  1. دائمی: برای یک سطح لایسنس و بدون تاریخ انقضا. نوع اصلی لایسنس برای سوئیچ بر اساس مدل آن تعیین می‌شود و همیشه دائمی است.

  2. مدت‌دار: برای یک سطح لایسنس، و برای یک دوره سه، پنج یا هفت ساله. لایسنس‌های افزوده (مانند DNA Essentials و  DNA Advantage ) فقط می‌توانند با نوع لایسنس مدت‌دار سفارش داده شوند.

لایسنس اسمارت سیسکو

مزایا و معایب هر نوع لایسنس

مزایا و معایب لایسنس کلاسیک سیسکو

در این مدل لایسنس کلاسیک، از فایلی با پسوند .lic  استفاده می‌شود که حاوی یک کلید مجوز محصول (PAK)  است. این فایل باید روی دستگاه نصب شود تا مجوز استفاده از ویژگی‌های لایسنس‌شده را فراهم کند. این نوع لایسنس دارای محدودیت‌هایی است از جمله:

مزایا و معایب لایسنس اسمارت سیسکو

لایسنس اسمارت سیسکو فرآیند خرید، استقرار، سازمان‌دهی و بهینه‌سازی لایسنس‌های نرم‌افزاری سیسکو را ساده‌تر می‌کند. دیگر مزایای این نوع لایسنس عبارت اند از:

با توجه به شیوه فعال‌سازی لایسنس اسمارت، چالش‌هایی برای این لایسنس وجود دارد که باید برطرف شوند، از جمله:

به طور خلاصه، لایسنس سنتی محدود به سخت‌افزار و از نظر مدیریت پیچیده‌تر  است، در حالی که لایسنس اسمارت انعطاف‌پذیرتر و قابل مدیریت به‌صورت آنلاین و مرکزی می‌باشد، پیش از خرید لایسنس به این موارد حتما توجه فرمایید.

مقایسه هر نوع لایسنس ( هزینه، مزایا و معایب)

لایسنس‌های‌اسمارت

لایسنس‌های کلاسیک

نمایش کامل : نرم‌افزار، خدمات و دستگاه‌ها همگی در یک پورتال ساده و کاربرپسند قابل مشاهده هستند.

نمایش محدود: مشتریان اغلب از لایسنس‌هایی که در اختیار دارند، اطلاع دقیقی ندارند.

بدون نیاز به  PAK : ثبت‌نام آسان و بدون نیاز به کلید فعال‌سازی محصول (PAK) . نرم‌افزار به‌راحتی فعال و آماده استفاده است.

نیاز به  PAK : برای فعال‌سازی، مشتریان باید هر دستگاه را به صورت دستی با استفاده از کلید فعال‌سازی محصول (PAK)  ثبت کنند.

لایسنس‌های مخصوص شرکت : لایسنس‌ها به‌صورت انعطاف‌پذیر برای استفاده در تمام دستگاه‌های شرکت قابل استفاده هستند.

وابسته به دستگاه: لایسنس‌ها تنها برای یک دستگاه خاص قابل استفاده هستند.

 مدیریت ساده‌تر، دسترسی به گزارش‌های دقیق از استفاده و نیاز به اتصال به اینترنت جهت تایید لایسنس.

نیازی به ارتباط اینترنتی ندارد.

هزینه : هزینه لایسنس‌ها بسته به عواملی مانند تعداد کاربران، مدت اعتبار، حجم ترافیک شبکه، و ویژگی‌های مورد نیاز متغیر است. به همین دلیل، ارائه هزینه دقیق برای لایسنس بدون در نظر گرفتن این موارد امکان‌پذیر نیست و هر مورد نیازمند بررسی شرایط و الزامات خاص شبکه است.

 هزینه : هزینه لایسنس‌ها بسته به عواملی مانند تعداد کاربران، مدت اعتبار، حجم ترافیک شبکه، و ویژگی‌های مورد نیاز متغیر است. به همین دلیل، ارائه هزینه دقیق برای لایسنس بدون در نظر گرفتن این موارد امکان‌پذیر نیست و هر مورد نیازمند بررسی شرایط و الزامات خاص شبکه است.

مدت زمان :لایسنس‌های اسمارت شامل دائمی و اشتراکی می‌باشند که در ادامه به بررسی این لایسنس‌ها می‌پردازیم.

مدت زمان : عموما لایسنس‌های کلاسیک از نوع دائمی هستند که در ادامه به بررسی این لایسنس‌ها می‌پردازیم.

لایسنس دائمی

لایسنس اشتراکی

کاربر یک بار برای محصول هزینه پرداخت می‌کند و سپس بدون نیاز به تمدید می‌تواند از آن استفاده کند.

به صورت دوره‌ای (ماهانه، سالانه) تمدید می‌شوند.

شامل پشتیبانی و بروزرسانی محدود بوده و به ویژه در سرویس‌های جدیدتر کمتر ارائه می‌شود.

دسترسی به آخرین آپدیت‌ها و ویژگی‌ها و همچنین پشتیبانی قوی.

هزینه کمتر در بلندمدت و نیاز نداشتن به تمدید.

هزینه‌ها به مرور زمان بالا می‌رود.

چگونگی مدیریت و پیگیری لایسنس‌ها

هنگامی که یک حساب هوشمند ایجاد کردید، می‌توانید شروع به مدیریت خودکار استقرار لایسنس‌ها در سراسر شرکت خود کنید، با استفاده از رابط مبتنی بر ابر مدیر نرم‌افزار هوشمند سیسکو (CSSM) چندین گزینه برای استقرار لایسنس‌ها وجود دارد:

چگونگی مدیریت و پیگیری لایسنس‌ها

ابزارها و منابع مفید برای مدیریت لایسنس سیسکو

انواع پیاده‌سازی

توضیحات

کاربردها

مزایا

معایب

Direct

با استفاده از Cisco Smart Software Manager (CSSM)  در Cisco.com، می‌توانید تمام لایسنس‌های خود را مدیریت کنید.

این روش، پرکاربردترین نوع استقرار ماست و نیازمند اتصال دستگاه‌های سیسکو شما به Cisco.com از طریق اینترنت است. استقرار مستقیم برای اکثر سازمان‌ها بهترین عملکرد را دارد.

این ساده‌ترین مدل استقرار ماست و به هیچ تنظیمات اضافی از اجزای زیرساخت سیسکو نیازی ندارد.

دستگاه‌ها از طریق اینترنت، به‌صورت مستقیم یا از طریق سرورهای پروکسی HTTPS متصل می‌شوند که ممکن است با مقررات سخت‌گیرانه برخی صنایع یا کسب‌وکارهایی با نیازهای امنیتی بالا، همخوانی نداشته باشد.

On-premises

سرور لایسنس CSSM On-Prem را با یک دانلود رایگان و نصب بر روی یک ماشین محلی مستقر کنید. این روش تجربه‌ای مشابه روش اتصال مستقیم به فضای ابری را فراهم می‌کند، اما تمامی ارتباطات را در محیط داخلی سازمان شما نگه می‌دارد.
هر ماه یک‌بار، سرور CSSM On-Prem  و CSSM اصلی از طریق انتقال شبکه‌ای یا انتقال دستی آفلاین پایگاه داده‌های خود را همگام‌سازی می‌کنند.
همچنین، برای پیاده‌سازی SLP می‌توانید از موارد زیر استفاده کنید:

  • Cisco Smart License Utility (CSLU) : یک ابزار گزارش‌دهی مبتنی بر ویندوز که جریان‌های کاری لایسنس‌ها را به صورت کلی مدیریت می‌کند.

  • Cisco DNA Center : مرکزی برای مدیریت و توزیع لایسنس‌ها.

این روش، سادگی استقرار خودکار ابری را با امنیت شبکه‌های محلی ترکیب می‌کند. استقرار واسطه‌ای برای موسسات مالی، ارائه‌دهندگان خدمات، صنایع حیاتی و سازمان‌های دولتی مناسب است.

استقرار واسطه‌ای برای همه محصولات کار می‌کند و تجربه‌ای مشابه دسترسی مستقیم به فضای ابری را با امنیت بیشتر فراهم می‌کند.

نصب و نگهداری ماشین مجازی نرم‌افزار شامل هزینه‌هایی است، همچنین در همگام‌سازی دستی، هزینه‌های انتقال داده نیز وجود دارد.

Offline

لایسنس‌ها به دستگاه‌های سیسکو با استفاده از کدهای رزرو دستی مشابه کدهای PAK تحویل داده می‌شوند. چون این سیستم آفلاین است، هر گونه تغییر در استفاده از لایسنس باید به صورت دستی پردازش شود.

این روش استقرار برای محیط‌های با امنیت بالا طراحی شده است. این حالت مشابه قفل کردن نودها است، اما قابلیت ردیابی برای صدور لایسنس‌های اسمارت را نیز فراهم می‌کند.

این روش استقرار، امن‌ترین گزینه است و نیازی به زیرساخت اضافی یا ارتباطات مداوم ندارد.

استقرار در حالت قطع ارتباط به تعداد محدودی از محصولات سیسکو محدود است و همه تغییرات لایسنس، از جمله لایسنس‌های بازگشت و جایگزینی (RMA)، باید به صورت دستی پردازش شوند.

نتیجه گیری 

در این مقاله از سایت افق داده ها به توضیح لایسنس سیسکو چیست پرداختیم. لایسنس‌های سیسکو ابزارهایی هستند که به سازمان‌ها اجازه می‌دهند تا به‌طور قانونی و با امکانات متنوع، از تجهیزات و نرم‌افزارهای شبکه‌ سیسکو استفاده کنند. این لایسنس‌ها، با توجه به نوع نیاز و سطح خدمات مورد نیاز، در انواع مختلفی مانند لایسنس‌های دائمی، اشتراکی و مبتنی بر قابلیت ارائه می‌شوند. انتخاب لایسنس مناسب باعث می‌شود شبکه‌های سازمانی با امنیت، انعطاف‌پذیری و مقیاس‌پذیری بیشتری مدیریت شوند و همچنین دسترسی به به‌روزرسانی‌ها و پشتیبانی‌های فنی سیسکو تضمین شود.

سوالات متداول